Geldzaken

Wetten, regelingen en financiële aspecten

Voor veel mantelzorgers is geld een belangrijk onderwerp. Als mantelzorger is de kans groot dat je (extra) kosten maakt voor de zorg die je geeft aan een naaste. Zo kun je meer geld kwijt zijn aan telefoon- en reiskosten, kosten voor het doen van de was of hulp bij het huishouden. Of je bent misschien minder gaan werken, waardoor je inkomen lager is geworden.

Er zijn allerlei wetten, regelingen en financiële aspecten waar je als mantelzorger mee te maken kunt krijgen en die van invloed zijn op jouw persoonlijke situatie. Denk aan de mogelijkheid om ontheffing te krijgen van sollicitatieplicht bij ww- of bijstandsuitkering. Soms is er ook de mogelijkheid om je als mantelzorger te laten uitbetalen vanuit een persoonsgebonden budget. MantelzorgNL heeft een handig overzicht gemaakt met daarin de belangrijkste financiële aspecten op een rij. Klik hier voor het overzicht.

Naast alle regelingen op de website mantelzorg.nl is hier het zakboek financiën met daarin alle financiële regels op een rij te bestellen. 

Mantelzorgvergoeding en zorgverzekering

Als mantelzorger is het goed om te onderzoeken welke zorgverzekering het beste bij de persoonlijke situatie past. MantelzorgNL heeft een handig overzicht gemaakt waarin per zorgverzekering staat vermeld wat er wordt vergoed. Denk aan vergoeding van de kosten voor vervangende mantelzorg (respijtzorg), een mantelzorgmakelaar, reiskosten  of mantelzorgcursussen. Klik hier voor informatie over mantelzorg en zorgverzekering en het overzicht van vergoedingen per zorgverzekeraar.

Mantelzorgwaardering

Ook in 2023 waardeert de gemeente Halderberge mantelzorgers. De waardering bestaat uit cadeaubonnen ter waarde van €125 die besteed kunnen worden bij diverse lokale ondernemers. Deze is van 1 september tot en met 31 oktober 2023 aan te vragen.

Heb je nog vragen? Neem contact op met 

mantelzorg.halderberge@surplus.nl

of bel naar 06 – 10 91 81 31 of 06 – 28 63 15 43